Osjećate se umorno? Uzmite čašu soka od narandže!

Biram najbolje, biram… Kulin!
August 3, 2017
5 savjeta za zdrave životne navike vašeg školarca
September 13, 2017

Ukoliko se osjećate umorno, ne posežite za šoljicom kafe – natočite sebi čašu soka od narandže umjesto toga! Istraživači su došli do saznanja da sok od narandže potiče budnost, koncentraciju i ubrzava vaše reakcije. Štaviše, efekti traju satima, posebno ako sok od narandže konzumirate tokom doručka i jutarnjih sati.

Istraživači su, kako bi potvrdili ove tvrdnje, proveli mentalno testiranje 24 mlade osobe tokom dva različita dana. Prvog dana osobe su popile čašu soka od narandže prije testova. Drugog dana su popile čašu aromatizirane slatke vode koja je ličila na sok od narandže. Osobe su ostvarile znatno bolje rezultate na testovima brzine i pažnje tokom prvog dana.

Smatra se da su za ovakav efekt odgovorni flavonoidi iz narandže, prirodni spojevi iz biljaka koji poboljšavaju protok krvi do mozga i olakšavaju komunikaciju između moždanih ćelija. Flavonoide možemo pronaći u mnogom voću i povrća, uključujući citruse i jagodičasto voće. Oni djeluju i kao jaki antioksidans, utiču na smanjivanje upalnih reakcija, snižavanje visokog krvnog pritiska i susuzbijanje slobodnih radikala koji dovode do bolesti i starenja organizma.

Prethodna istraživanja su pokazala da sok od narandže ima pozitivno dejstvo na mozak, ali su podrazumijevala svakodnevno konzumiranje tokom više sedmica. Posljednja istraživanja, pokazuju da je samo 240 ml dnevno (jedna čaša) dovoljna za pozitivan efekt na mozak i organizam. 

Dakle, sljedeći put kad se osjetite umorno ili dekoncentrisano, natočite sebi čašu Kulin soka od narandže sa 100%-tnim udjelom voća!